5 d’abr. 2016

Una petita crònica de la tertúlia dels 10 anys

La tertúlia del mes de març de 2016 la vam dedicar a parlar dels 10 anys de club de lectura, fer-ne una valoració i gaudir  evocant les lectures. 
Per donar-li un ordre vam començar recordant any per any les lectures fetes, destacant aquelles que més ens van colpir, del 2006 el record més evident fou per NADA de Carmen Laforet, potser per que fou la primera , potser per la singularitat de l’obra que fou de les úniques de l’autora. Vam recordar el suc que li vam arribar a treure al llibre SEDA, i mira que és petit!!
Del 2007 vam destacar la trobada amb JAUME CABRÉ, molt enriquidora i més avui,  coneixent la trajectòria de l’autor. Gaire bé tothom li ha seguit la pista.  També fou aquest any quan vam descobrir l’escriptora AMELIE NOTHOMB,  que s’ha convertit en la més llegida del club ( n’hem llegit tres obres)
Del 2008, unanimitat amb l’excel·lent MEMÒRIES D’ADRIÀ, li vam dedicar l’estiu però va valer la pena. De les visites ens vam quedar amb la d’EDUARD MÀRQUEZ, un autor molt preciosista, amb grans obres i que ens va descobrir els secrets dels “negres”.
Vam decidir que el 2009 fou l’any més dur literàriament parlant, LA CARRETERA, EL VIOLÍ D’AUSCHWITZ, ASSAIG SOBRE LA CEGUESA, LA PERLA........ Vam patir molt però no n’estem gens penedits.
L’any 2010 vam començar a participar en el club de “SALUT MENTAL” amb la lectura del llibre EL CURIÓS INCIDENT DEL GOS A MITJANIT.  Recordàvem la visita de MONTSERRAT CARULLA quan vam llegir EL QUADERN GRIS  que després vam poder veure al teatre Cirviànum, activitat que hem anat repetint al llarg d’aquests deu anys.
LA MENNULARA fou l’èxit indiscutible del 2011, una descoberta que no deixà ningú indiferent.  Vam tenir la visita de l’ASSUMPTA MONTELLÀ, JORDI COCA I MARIONA FERNÁNDEZ,  un any molt intents d’escriptors!
Del 2012, vam confessar que l’obra que ens feia més mandra llegir fou una de les que més ens agradà: LA VIDA I LA MORT DE JORDI FRAGINALS,   i una de les trobades més colpidores fou amb NADIA GHULAM.
L’any 2013 també hem compartit tertúlia amb grans escriptores:  ALICIA GIMÉNEZ BARTLETT, ANNA MONREAL I ISABEL-CLARA SIMÓ.  Si alguna obra no ens va deixar indiferents fou PURGA  i és impossible oblidar UNA CONXORXA D’ENZES.
El 2014 va ser l’any del teatre L’ENEMIC DEL POBLE I ONCLE VÀNIA en els dos casos vam poder parlar amb els actors i veure l’obra al teatre, ja comencem a trobar el gust a la lectura d’obres teatrals!  Ens va visitar BLANCA BUSQUETS i recordem amb estima LA LLADRE DE LLIBRES

l’any 2015 ens proposem llegir alguna obra que faci riure i curiosament a ningú li va fer gens de gràcia la PETITA HISTÒRIA DELS TRACTORS EN UCRAÏNÈS, vam compartir tertúlia amb la CARLA GRÀCIA, dos dies abans de que fos mare! Ens va costar molt llegir CREMATORIO  però va valer l’esforç..... Hem constatat que pocs són els títols que hem oblidat.  I així de mica en mica esperem fer-ne 10 més.

3 comentaris:

  1. Hola. ¿Per què us va costar llegir Crematorio?
    Gràcies,
    A.F.

    ResponElimina
  2. Hola. ¿Per què us va costar llegir Crematorio?
    Gràcies,
    A.F.

    ResponElimina
  3. Hola A. Ferrer.
    Crematorio és una gran novel·la i de fet a la tertúlia es va mostrar un gran interès per aquesta lectura, però curiosament només 5 persones l'havíem llegida sencera, la gent opinava que era una lectura difícil. Blocs compactes de text encadenant pensament rera pensament i que no permetia ni un diàleg això requeria una lectura molt atenta. També provocava un desencís en el retrat tant punyent de la realitat on vivim. Molt satisfets però d'haver inclòs una obra com aquesta al programa.
    Gràcies pel comentari ;·)
    Gemma.

    ResponElimina